România poate cumpăra echipamente şi mobilier medical, poate construi clădiri sau folosi altele, dar nu poate aduce personal medical, a spus, duminică, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. El spune că „limita e dată de personal”, pentru că „nu l-am preţuit aşa cum ar fi trebuit”.
Întrebat cum va reuşit să mărească numărul de paturi în ATI la 1.600, cât a spus premierul, dacă în prezent sunt 1.408, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus că limita nu e dată de paturi, ci de personal medical.
„În fiecare zi se fac eforturi de la MS, dar mai ales în spitale pentru a creşte numărul de paturi, dar există o limită. Limita e dată de personal. În momentul acesta, la Matei Balş, unul dintre cele mai mari centre din ţară, pe care ne bazăm, care este în prima linie împotriva COVID-19, sunt probleme de personal, de asemenea. Aşteaptă personal care să fie detaşat din alte spitale. Dacă aici sunt probleme, vă închipuiţi că peste tot în ţară există limitări”, a spus Voiculescu.
Ministrul a precizat că România a pierdut mulţi medici şi asistente medicale şi asta este „principala nenorocire”.
„Am pierdut foarte mulţi medici, foarte multe asistente au plecat în străinătate. Nu i-am preţuit aşa cum ar fi trebuit şi asta este principala nenorocire cu care ne confruntăm în momentul acesta. Repet, putem să cumpărăm mobilă, putem să cumpărăm echipamente, putem chiar să construim clădiri sau să folosim altele, dar ca să găseşti un medic e o provocare”, a mai spus Vlad Voiculescu.
Acesta atrage atenţia că orice medic luăm de pe altă secţie înseamnă acces redus la servicii de sănătate pentru bolnavi care nu suferă de COVID-19, ci au alte suferinţe.
„Nu există, nu putem să inventăm, să îi producem astăzi (pe medici – n.r.). E o resursă limitată”, a spus ministrul Sănătăţii.
Partenerii noștri