- Femeile însărcinate care s-au vaccinat ar putea transmite anticorpi copiilor
- În Florida s-a născut primul bebeluș care ar avea anticorpi COVID
- Mama acestuia a primit prima doză de vaccin Moderna, înainte cu 3 săptămâni de naștere
- Un studiu făcut în Israel și Statele Unite întăresc această ipoteză
Femeile însărcinate care s-au vaccinat împotriva COVID-19 ar putea să transmită protecţia copiilor. O arată un studiu preliminar realizat în Israel făcut pe 20 de gravide.
Au fost detectaţi anticorpi la toate cele 20 care au primit ambele doze de Pfizer, în al treilea trimestru de sarcină şi la nou-născuţi, prin transfer placentar.
Medicii de la noi sunt de acord cu studiul. „O femeie gravidă vaccinată poate să transmită cu siguranţă copilului aceşti anticorpi încă din viaţa intrauterină”, spune medicul ginecolog Radu Vlădureanu.
Datele acestui studiu confirmă practic cazul din Florida, unde o femeie a născut un copil deja imunizat. Femeia lucrează în sistemul sanitar și a primit prima doză de vaccin Moderna în ianuarie. Nu a apucat să primească și rapelul, iar după trei săptamani a născut o fetiță sănătoasă.
Medicii au analizat sângele din cordonul ombilical pentru a vedea dacă anticorpii din mamă s-au transmis la copil. Totuși, este nevoie de cercetări amănunțite pentru a vedea dacă nou născuții sunt protejați de acești anticorpi.
Medicii sunt de părere că riscul de infecţie pentru bebeluşi scade dacă mama este vaccinată. „La fel de bine anticorpii pot să vină şi din laptele matern. Deci femeia care alăptează, care a fost vaccinată şi are anticorpi poate să transmită prin procesul alăptării, copilului, aceşti anticorpi”, explică Radu Vlădureanu.
Partenerii noștri