- Elicopterul experimental Ingenuity a fost dus pe Planeta Roșie de robotul Perseverance și se pregătește pentru o misiune de cercetare.
- Aparatul este de mici dimensiuni și cântărește 1,8 kg, dar va fi primul elicopter care zboară pe o altă planetă.
- Elicopterul le va permite cercetătorilor să studieze locurile în care roboți trimiși pe Marte, precum Perseverance, nu pot ajunge.
Înainte de a începe cercetarea existenței unor urme de viață pe Marte, robotul Perseverance al NASA va întreprinde ceea ce poate fi cea mai interesantă parte a misiunii din punct de vedere tehnologic: pilotarea unui elicopter scrie The New York Times.
În partea de jos a robotului, care are dimensiunile unei mașini și care a aterizat pe Marte luna trecută, este prins Ingenuity, un mini-elicopter care cântărește 1,8 kg și are misiunea de a demonstra că se poate zbura și pe altă planetă.
Roverul va elibera cu atenție micul elicopter și apoi se va depărta pentru a observa zborurile acestuia de la aproximativ 60 de metri distanță. Ingenuity este programat să decoleze cel mai devreme pe 8 aprilie, deși Bob Balaram, inginerul șef al elicopterului, a spus că acest moment ar putea fi devansat sau întârziat cu câteva zile.
Zborurile elicopterului Ingenuity pe Marte
Ingenuity va fi primul elicopter care zboară pe o altă planetă, a spus Lori Glaze, directorul departamentului de știință planetară a NASA.
Până în 1997, toate navele spațiale trimise la suprafața lui Marte au fost sonde staționare. Abia în acel an NASA a folosit pentru prima oară un robot cu roți. Acelui prim rover, numit Sojourner, i-au urmat de atunci alți patru roboți NASA, inclusiv Perseverance.
Ingenuity are aproximativ dimensiunea unei mingi de fotbal, are patru picioare fusiforme, iar ridicarea îi este facilitată de două seturi de lame, fiecare de aproximativ 1m lungime, care se rotesc în direcții opuse.
Zborurile elicopterului pe Marte le vor permite cercetătorilor să studieze stâncile, craterele și alte locuri în care roboți precum Perseverance nu pot ajunge.
La suprafața lui Marte, atmosfera este de 100 de ori mai subțiată decât cea a Pământului. Forța de gravitație pe Marte este cu aproximativ 38% mai mică decât cea a Pământului, dar decolarea de pe suprafața Planetei Roșii este comparabilă cu un zbor la o altitudine de 30.000 de metri pe Pământ. Niciun elicopter nu a zburat până acum atât de sus, această altitudine fiind de peste două ori mai mare decât altitudinea tipică de zbor a avioanelor cu reacție.
Folosind un cip comparabil cu cel al telefoanelor mobile de acum câțiva ani, Ingenuity are o putere de calcul de aproximativ 150 de ori mai mare decât rover-ul Perseverance, care are dimensiuni mult mai mari.
Ingenuity va efectua cel mult cinci zboruri. Primele trei sunt concepute pentru a testa capacitățile de bază ale elicopterului, iar ultimele două ar putea fi călătorii mai depărtate.
Noi descoperiri de pe Marte
De la sosirea robotului Perseverance pe Marte, pe 18 februarie, într-un crater lat de aproximativ 5km, numit Jezero, inginerii au verificat nava și instrumentele acesteia. Robotul a făcut câteva plimbări scurte și a lansat un laser care vaporizează roci și sol pentru a identifica elemente chimice.
Dr. Kenneth Farley, organizatorul științific al proiectului, a spus că oamenii de știință au observat deja semne de eroziune eoliană pe unele roci. Alte roci arătau de parcă ar fi fost modelate de curgerea unei ape. „Acest lucru este destul de promițător pentru studiul nostru”, a spus el. Oamenii de știință au văzut, de asemenea, unele roci care prezentau găuri, care ar putea fi roci vulcanice în care au fost prinse bule de gaz în timpul răcirii.
Explorarea științifică principală va începe la începutul verii, după încheierea testelor elicopterului Ingenuity.
Oamenii de știință care lucrează cu alte nave spațiale NASA pe Marte au anunțat noi descoperiri. Datele furnizate de vehiculul spațial InSight și seismometrul sensibil al acestuia sugerează că miezul planetei Marte are o rază între 1.810 și 1858m, mai mare decât se estimase anterior.
„Un miez atât de mare implică o densitate medie relativ mică a miezului”, a declarat săptămâna trecută Simon Stähler, seismolog la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zürich. Acest lucru arată că cea mai mare parte a miezului Planetei Roșii este alcătuit din elemente mai ușoare, cum ar fi oxigenul combinat cu fierul și sulful, a spus dr. Stähler. Această descoperire ar putea conduce la o înțelegere mai clară a modului în care s-au format Marte și alte planete stâncoase.
Partenerii noștri