Shell renunță la petrolul rusesc, regretând că a cumpărat țiței rusesc săptămâna trecută

FILED - 29 July 2020, Brandenburg, Fuerstenwalde: The Shell Oil Company logo seen at a gas station. The Shell oil company has restricted the sale of heating oil, diesel and other products to some major customers in Germany for the time being due to the tense market situation. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/dpa

Shell a încetat marți, 8 martie 2022, să mai cumpere țiței rusesc și a anunțat că își va retrage treptat implicarea în toate hidrocarburile rusești, de la petrol la gaze naturale, pe teritoriul Ucrainei, devenind astfel una dintre primele mari companii petroliere occidentale care renunță complet la Rusia. De asemenea, își va închide stațiile de benzină și de combustibili pentru aviație din Rusia.

Prețul petrolului a urcat luni peste 139 de dolari pe baril, atingând cel mai ridicat nivel din iulie 2008, în condițiile în care Statele Unite și aliații europeni au început să ia în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

Acțiunile Shell

Anunțul făcut astăzi, 8 martie 2022, pe site-ul companiei:

Anunțul de astăzi vine în urma deciziei Shell de săptămâna trecută de a pune capăt implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2 și de a renunța la parteneriatele sale de capital cu Gazprom și entitățile conexe, inclusiv la participația sa de 27,5% în instalația de gaz natural lichefiat Sakhalin-II, la participația sa de 50% în Salym Petroleum Development și în întreprinderea energetică Gydan.

Exit mobile version