Prima femeie de culoare a Curții Supreme: Biden o nominalizează pe Ketanji Brown Jackson

File photo dated April 28, 2021 of Ketanji Brown Jackson, nominated to be a U.S. Circuit Judge for the District of Columbia Circuit, is sworn in to testify before a Senate Judiciary Committee hearing on pending judicial nominations on Capitol Hill in Washington, DC, USA. Judge Ketanji Brown Jackson is one of a small number of likely options who could fulfill President Biden’s pledge to nominate the first Black woman to the Supreme Court, after the disclosure that Justice Stephen G. Breyer has decided to retire. Photo by Kevin Lamarque/Pool/ABACAPRESS.COM

Joe Biden a nominalizat-o astăzi, vineri 25 februarie, pe judecătoarea Ketanji Brown Jackson la Curtea Supremă, ridicând astfel o femeie de culoare la cea mai înaltă instanță a națiunii pentru prima dată în istoria de 232 de ani a acesteia.

Jackson, în vârstă de 51 de ani, a fost nominalizată pentru a-i succeda judecătorului Stephen Breyer, în vârstă de 83 de ani, pentru care a lucrat ca grefieră. Breyer, cel mai în vârstă jurist din aripa liberală a Curții, formată din trei membri, se va pensiona la sfârșitul sesiunii actuale a Curții, în vara acestui an.

„Judecătoarea Jackson este o candidată excepțional de calificată, precum și o candidată istorică, iar Senatul ar trebui să avanseze cu o audiere și o confirmare corectă și la timp”, a declarat Casa Albă într-un comunicat, notează publicația The Guardian.

Cine este Ketanji Brown Jackson?

Născut la Washington și crescut la Miami, Jackson a fost asistentul a trei juriști federali, inclusiv al judecătorului Stephen Breyer în timpul mandatului 1999-2000 al Curții Supreme. Ea este absolventă a Harvard College și a Harvard Law School.

Printre numeroasele sale slujbe juridice, Jackson a lucrat ca apărător din oficiu, o experiență care o diferențiază de mulți judecători care stau pe banca federală.

O decizie luată pentru popularitatea lui Biden?

Numirea lui Jackson îndeplinește o promisiune de campanie pe care Biden a făcut-o susținătorilor săi atunci când perspectivele sale de a câștiga nominalizarea democrată la președinție păreau slabe.

Însă confirmarea ei nu va afecta compoziția ideologică a Curții, controlată de o supermajoritate conservatoare de șase judecători, dintre care trei numiți de Donald Trump, dar asigură un loc liberal în magistratură probabil pentru decenii de acum încolo.

Când Breyer și-a anunțat retragerea în ianuarie, Biden a promis că va nominaliza un jurist cu „calificări, caracter, experiență și integritate extraordinare„. Și, a adăugat el, „acea persoană va fi prima femeie de culoare nominalizată vreodată la Curtea Supremă a Statelor Unite”.

Liderii democrați de la Capitol Hill au declarat că intenționează să avanseze rapid cu procesul de confirmare.

Exit mobile version