Vitamina D sau vitamina soarelui este una dintre substanțele nutritive de care are nevoie organismul pentru a râmâne sănătos.
Aceasta este produsă de corpul nostru în mod natural atunci când pielea este expusă la soare, dar se găsește și în anumite alimente, cum ar fi peștele, ouăle și produsele lactate.
Vitamina D este esențială în menținerea sănătății sistemului osos, muscular dar și la întărirea sistemului imunitar.
În 1923, Alfred Fabian Hess a arătat că lumina este egală cu vitamina D. Iar Adolf Windaus care a primit un Premiu Nobel în Chimie a clarificat și mai mult structura chimică a vitaminei D.
Termenul „vitamina D” se referă la mai multe forme diferite ale acestei vitamine, dintre care vitamina D2, realizată de plante si vitamina D3, produsă în mod natural de organism în urma expunerii la lumina soarelui.
Vitamina D susține capacitatea de concentrare, memorare și are un rol important în prevenirea depresiei, fiind în strânsă legătură cu starea de spirit și buna dispoziție.
Mai mult joacă un rol important în fertilitate, fiind implicată în producerea hormonilor sexuali.
Astăzi, pentru o cantitate optimă de vitamina D, nu uita să te expui la soare de minim 2 ori pe săptămână, aproximativ 10-15 minute.
Iar un alt element esențial organismului nostru este Zincul. Semnificația acestuia a fost recunoscută în 1961, când conținutul mic de zinc a dus la nanismul nutrițional al adolescenților din Orientul Mijlociu. De atunci speciliștii și-au dat seama de rolul important al acestuia în metabolismul celular. De la formarea oaselor, creșterea țesuturilor la îmbunătățire fucțiilor cerebrale, zincul este vital în organismul nostru. Cea mai bună cantitate de Zinc o găsești în crustacee, dar mai ales în carnea roșie. Iar nucile și legumele sunt o sursă bună de zinc, care îți vor face o imunitatea de fier.
Partenerii noștri