Un vârf de…Portocal

Portocalul este un arbore veșnic verde originar din Asia, care a fost menționat pentru prima dată în literatura chineză în anul 314.î H. În China de sud și Indochina, fructul era considerat un simbol al fertilității. Dar inițial portocala sălbatică era un fruct aproape necomestibil. Soiul de portocală dulce pe care îl consumăm astăzi a fost obținut de strămoșii noștri prin încrucișarea mandarinei cu pomelo.


În Europa, maurii au adus portocalul în Peninsula Iberică, iar cultivarea la scară largă a fructului începe abia în secolul al X-lea. În Evul Mediu, portocala a fost considerată articol de lux, iar oamenii bogați cultivau portocalele în serele private, numite orangerii. Ludovic al XIV-lea al Franței iubea atât de mult portocalul pe care il considera ”un soare al vieții” încât a construit cea mai mare dintre Orangeriile regale la Palatul Versailles. Aici portocalii erau plantații în tot palatul în ghivece de argint masiv.


Marinarii portughezi, spanioli, arabi și olandezi plantau citrice de-a lungul rutelor comerciale pentru a preveni scorbutul. Sănătatea portocalei, rezistența și termenul de valabilitate lung au făcut-o alegerea de top pentru călătoriile lungi pe mare. Se spune că în 1493, Cristofor Columb ar fi dus semințele de portocal în Haiti și Caraibe. Astăzi portocala este considerată fructul soarelui, care aduce iubire, fericire și un parfum înălțător care miroase a sărbători de iarnă. Portocala este bună pentru a purifica mintea, trupul și spiritul. Sucul de portocale are proprietăți antioxidante și nutritive. Conținutul de vitamine și minerale printre care și vitamina C îți construiește un puternic sistem imunitar. Din coaja de portocală poți face un ceai bun pentru claritate și energie. Uleiul esențial de portocală utilizat în aromoterapie, te va înveseli și îți va aduce o aromă liniștitoare în camera. Iar pentru a aduce energia soarelui în casa ta, arde un pic de coajă uscată de portocală alături de tâmâie și casa ta sigur va străluci.