Un vârf de… Gălbenele

Gălbenele sau calendula officinalis sunt una dintre cele mai vechi plante cunoscute în medicina naturistă. Gălbenele urmează cursul soarelui cu florile sale, pentru că se dechid la răsărit și se închid la apus.

Originile plantei se pierd în timp. Se crede însă că a fost folosită în Grecia Antică, India și în Imperiile Arabe. Vechii egipteni foloseau florile de gălbenele pentru reîntinerirea pielii. Calendula a mai fost folosită ca vopsea pentru țesături, în scopuri culinare dar și cosmetice.

Coloniști din Lumea Nouă adăugau planta în mâncare pentru întărirea imunității. În Evul Mediu calendula era cunoscută ca planta Feciorei Maria. Un simbol al vieții eterne și o plantau adesea pe morminte.


Florile de gălbenele erau folosite ca antidot împotriva otrăvirii și în vindecarea rănilor. Puterile magice ale plantei se utilizau în poțiunile de dragoste dar și ca talisman pentru protecție. Aceasta mai era pusă și sub pat ca să protejeze gospodarii de furturi pe timpul nopții. Iar pentru a împiedica intrarea răului, se atârnau la ușă coronițe de gălbenele.

O poveste spune că un copil frumos cu părul auriu pe nume Mary Gold privea fascinat în fiecare zi soarele. Iar într-o zi acesta a dispărut iar în locul lui a crescut o floare mică care semăna cu soarele. De atunci floarea îi poartă numele.
Nicholas Culpepper a descris Calendula la mijlocul anilor 1600, ca pe o plantă solară legată de semnul astrologic Leu dar si ca un remediu pentru întărirea inimii.

Astăzi se folosesc florile de gălbenele pentru proprietățile sale antiinflamatore. Planta macerată ajută la vindecarea rănilor, la calmarea înțepăturii de albine dar și în tratarea afecțiunilor pielii. Unguentul de gălbenele este un calmant excelent pentru arsurile solare.

În multe rețete florile dau un strop de culoare, adaugând o aromă blândă băuturilor, supelor și pesto-ului. O cană de ceai te va ajuta să ai o digestie ușoară. Spală-te pe față cu ceai de gălbenele pentru a avea un ten mai strălucitor.