Cătina este un arbust fructifer originar din Asia, ale cărui beneficii se cunosc încă din atichitate. Aceasta a fost menționată în textele vechi ayurvedice acum 7.000 de ani.
La tibetani, cătina era cunoscută ca sfântul fruct de Himalaia. Aceștia foloseau uleiul de cătină pentru a trata răcelile, pentru mărirea rezistenţei la efortul fizic şi psihic, dar și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Datorită proprietăților terapeutice, uleiul de cătină era considerat un adevărat „dar al zeilor”.
Se spunea că proprietăţile legendare ale cătinei erau cunoscute chiar şi de Alexandru cel Mare care, după ce a aflat de această plantă miraculoasă din numeroasele sale expediţii în întreaga lume, a decis să introducă fructele de cătină în alimentaţia soldaţilor iar frunzele în hrana cailor.
În Rusia cătina a fost supranumită “Ananas Siberian” datorită gustului ei acrişor şi uşor astringent. Aceasta era folosită frecvent în perioadele reci, în condiţiile aspre ale climatului siberian dovedindu-se foarte utilă şi pentru tratarea degerăturilor.
Astăzi cătina crește pe toate coastele Europei și este folosită ca băutură populară pe întreg teritoriul european. În medicina tradițională românească fructul de cătină se utilizează ca tonic general, vitaminizant dar mai ales ca antioxidant natural datorită conținutului ridicat de vitamina C.
Conținutul ridicat de minerale, proteine şi fibre o face cel mai bun aliat al sănătății în sezonul rece, promovând o imunitate puternică care te ajută să ții virușii la distanță.
Așa că un pahar de suc proaspăt de cătină cu miere, consumat dimineața îți va da tot ce ai nevoie pentru o zi plină de energie.
Iar pentru un stil de viață sănătos nu ezita să îți iei doza zilnică, pentru un echilibru perfect al organismului tău.
Partenerii noștri