Știu că ai avut în copilărie un vis nebunesc, dar l-ai uitat: viața ți-a aruncat în cale multe obstacole. Ei bine, ai greșit: trebuia să te ții de visul tău! Nu-i un sfat de self-improvement, e doar povestea lui Wally Funk, o ”biată femeie” pentru care imposibilul e doar începutul.
Wally Funk e o pasăre. S-a născut ca să zboare. La 5 ani, sărea cu mantia ei de Superman de pe șura părinților într-o căpiță de fân. La 7, sculpta cu briceagul avioane de lemn. La 9, lua primele lecții de zbor. Facultatea i-a adus licența de pilot, chiar dacă în liceu, lecțiile de mecanică erau rezervate băieților.
În anii cuceririi spațiale, Wally Funk s-a înscris în programul Mercury 13: 13 femei supuse acelorași probe ca bărbații. Deloc feministă, NASA vedea însă două avantaje: cântăreau mai puțin și consumau mai puțină hrană și oxigen. Wally a bătut recorduri, rezistând aproape 11 ore într-o capsulă de deprivare senzorială. Dar la final, America își dorea eroi bărbați. Wally s-a întors în aviație, unde a format 3000 piloți și a devenit prima femeie inspector al siguranței zborurilor. A bătut de încă patru ori la ușa NASA. Tot degeaba.
Săptămâna trecută, la 82 ani și după 19.600 ore de zbor, Wally Funk și-a trăit însă visul. A zburat în spațiu împreună cu Jeff Bezos. A trăit o super-accelerație și 11 minute de fericire, după o viață de frâne. Dincolo de happy-end-ul poveștii, îți ofer și o temă de gândire: dacă omul dorește cu adevărat să stăpânească cerul, nu crezi că primul lucru ar fi să nu ne mai tăiem aripile după criterii învechite?
Partenerii noștri