Toate femeile urmăresc atent semnele vârstei. Însă una singură și-a închinat viața convingerii că știința poate opri îmbătrânirea. Și este o româncă. Da, vorbesc despre Ana Aslan.
S-a născut în 1897 la Brăila, acolo unde copiii auzeau basmele și miturile mai multor culturi. Era al patrulea copil al unei familii de origine armenească și la 4 ani știa deja să scrie și să citească. Însă la 13, își pierde tatăl și familia e nevoită să se mute la București. Experiența acestei morți o face pe Ana să ia o decizie neobișnuită pentru o fată din epocă: va deveni medic. Mama se opune, dar trebuie să cedeze, după ce Ana intră în greva foamei!
Începe studiile de medicină în 1915. Lucrările practice le va face îngrijind răniții din Primul Război Mondial. După absolvire, urmează doctoratul în fiziologie cardiovasculară în 1924.
Descoperind efectele procainei, decide să o folosească într-un produs farmaceutic care să combată efectele îmbătrânirii. Rezultatul e cunoscut azi în lumea întreagă: Gerovital H3, urmat în 1980 de Aslavital. Poți măsura succesul cercetărilor Anei Aslan prin recunoașterea Academiei de Științe din New York și a multor organisme internaționale. Poți vedea însă și lista celor care i-au urmat tratamentele: politicieni precum Tito, Hrușciov, JFK, de Gaulle sau Indira Gandhi. La aceștia se adaugă mari artiști, ca Chaplin, Dali, Kirk Douglas sau Marlene Dietrich. La ușa Institutului Național de Geriatrie din București – pe care Ana Aslan l-a fondat în 1958 și l-a condus timp de 30 ani – au bătut multe personalități despre care nu ai crede că știau unde se află România.
Numele Anei Aslan nu a ajuns sinonim cu ”viață fără de moarte”, însă eu rețin altceva: să trăiești cu pasiune și dăruire, urmărindu-ți visul timp de 91 de ani, rămâne în mod sigur cea mai bună rețetă de ”tinerețe fără bătrânețe”. Mulțumesc, doamna doctor.
Partenerii noștri