CINEMAleph. Episod special de 1 decembrie 2021

Filmul Marii Uniri din 1918, cu happy end-ul de la Alba Iulia din 1 decembrie, începe doi ani mai devreme, cu o mare dramă. Ocuparea Bucureștiului de către trupele germane, la 6 decembrie 1916.

Singurele imagini păstrate până astăzi din acele momente dramatice au fost filmate de un operator născut la Timișoara, Iosif Bertok, român de etnie maghiară, operator al Serviciului Cinematografic al Armatei Austro-Ungare.
Iosif Bertok, repartizat pe lângă armata lui Mackensen în Balcani, se pregătește pentru cea mai importantă filmare a carierei sale: armata a 9-a germană, în frunte cu August von Mackensen, călare pe un cal alb, urmat de statul său major, de o fanfară și de 25.000-30.000 de soldați. Se întâmpla după ce Armata română sub comanda generalului Constantin Prezan, pierduse bătălia pentru București, iar Guvernul român se pregătea să se retragă în Moldova.

Imaginile imortalizate de Iosif Bertok arată intrarea triumfală a lui Mackensen într-un București și în care nemții aveau să rămână până pe 13 noiembrie 1918, cu mai puțin de 3 săptămâni înainte de ziua Marii Uniri.

După război, Iosif Bertok se reîntoarce în România întregită. Revine la meseria de proiecționist de filme și fotograf, lucrând în Lugoj până în 1921, când se mută la Arad. În perioada interbelică vine la București, unde îi cunoaște pe pionierii cinematografiei, pe operatorii Tudor Posmantir și Constantin Ivanovici care filmaseră istoria Marelui Război din perspectiva românească. Ironia face ca filmările românilor să se fi pierdut.

Din Bucureștiul ocupat de germani, de dinainte de 1 decembrie 1918, ne rămân doar filmările operatorului român de etnie maghiară Iosif Bertok.