Artemisana annua sau mai bine zis Pelinul Dulce, este o plantă originară din Asia.
Numele a fost atribuit zeiței elene Artemis care era zeița pădurilor, fertilității și a vânătorii.
In Grecia Antică, Dioscoride si Plinius cel Bătrân descriu planta în lucrările lor, mai ales pentru efectele sale vindecatoare asupra afectiunilor ginecologice.
În medicina tradională chineză planta este denumită Qing Hao și a fost folosită de mai bine de 2000 de ani pentru amelioararea febrei și durerii.
În 1972, Tu Youyou și alți cercetători chinezi din cadrul proiectului militar 523 au reușit să izoleze ingredientul activ artemisinina, care a fost utilizat cu succes pentru tratarea malariei. Descoperirea artemisininei a adus Premiul Nobel pentru medicină.
Ultimile cercetări au arătat că artemisinina poate combate infecțiile dar și stopa dezvoltarea celulelor canceroase din corp.
In tradițiile populare se dădea pelinul dulce plămădit in vin, pentru stimularea digestiei si tratarea afectiunilor stomacale, iar în ținutul Năsăudului se amesteca cu miere, pentru a combate astmul.
Chinina este o substanță obținută din scoarța uscată a arborelui Cinchona originar din pădurea amazonică a Americii de Sud.
În secolului al XVII-lea, Antonio de Calancha, povestea că în regiunea Anzilor Cordilieri din Peru, la altitudini mari, creste un copac pe care populatia bastinașă îl numește ,Arborele febrei“ din care se prepară o pulbere, care combătea febra.
Extractele din scoarța arborelui de chinină au fost utilizate pentru a trata malaria din 1632 ,iar pulberea iezuiților cum a mai fost denumită chinina, a fost introdusă în Spania de către călugării iezuiți ai ordinului Loyola din Lumea Nouă.
Robert Talbor reușește cu chinina să îl vindece pe fiul regelui Ludovic al XIV-lea,și tot el a scos cartea “Vindecarea febrei cu chinchona” în 1681.
Astăzi artemisina și chinina se armonizează perfect, pentru a-ți menține o imunitate puternică. Iar acum că toamna a bătut la ușa ta, ai grijă să ți viruși la distanță.
Partenerii noștri