Țara care a trimis roboții să combată „comportamentele sociale nedorite”

Unul dintre roboții „Xavier” în acțiune. Sursa foto: Reuters/Edgar Su

Poate suna a ceva ieșit din filmele science-fiction, dar se întâmplă în acest moment. Singapore tocmai ce experimentează o nouă metodă de combatere a „comportamentelor sociale nedorite” – precum fumatul în spații publice și nerespectarea măsurilor menite să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Astfel, țara din Asia a trimis pe teren doi roboți, numiți „Xavier”. Aceștia au o cameră care le oferă o „viziune” la 360 de grade. Pe lângă cele enumerate mai sus, roboții vor încerca să detecteze și negustorii ilegali.

Evenimentele înregistrate sunt apoi trecute printr-un soft de inteligență artificială dezvoltat să recunoască aceste „comportamente nedorite”. Xavier va trimite ulterior aceste înregistrări autorităților.

Implementarea lui Xavier va sprijini activitatea ofițerilor, deoarece va reduce forța de muncă necesară pentru patrule și va îmbunătăți eficiența operațiunii”, se arată în comunicatul oficial al celor ce au dezvoltat roboții – Agenția pentru Știință și Tehnologie din Singapore.

Pe lângă alertarea oamenilor legii, cei doi roboți vor afișa și mesaje menite să „educe” populația, notează Insider. În poza prezentată, Xavier afișează mesajul „păstrați o distanță sigură(n.r. față de cei din jur).

Nu este prima oară când Singapore recurge la roboți pentru a implementa aceste măsuri. În luna mai a anului trecut, țara a apelat la câini roboți pentru a le reaminti oamenilor să stea la cel puțin 1 metru unii de alții.