Un soldat rus de 21 de ani își cere iertare în procesul pentru crime de război din Ucraina

Soldatul rus în vârstă de 21 de ani/ Sursă imagine: Reuters
  • Un soldat rus în vârstă de 21 de ani i-a cerut unei văduve ucrainene să-l ierte pentru uciderea soțului ei.
  • Tribunal din Kiev s-a reunit joi pentru a doua audiere în primul proces pentru crime de război în urma invaziei Rusiei din 24 februarie.
  • Vadim Șișimarin, comandant de tanc, a pledat miercuri vinovat de uciderea unui civil neînarmat în vârstă de 62 de ani.

Un soldat rus în vârstă de 21 de ani i-a cerut unei văduve ucrainene să-l ierte pentru uciderea soțului ei, notează Reuters. Tribunal din Kiev s-a reunit joi pentru a doua audiere în primul proces pentru crime de război în urma invaziei Rusiei din 24 februarie.

Vadim Șișimarin, comandant de tanc, a pledat miercuri vinovat de uciderea unui civil neînarmat în vârstă de 62 de ani, Oleksandr Șelipov, în satul Chupakhivka din nord-estul Ucrainei, la 28 februarie.

Soldatul rus: „Îmi recunosc vina … Vă cer să mă iertați”

Îmi recunosc vina … Vă cer să mă iertați”, i-a spus el văduvei, Kateryna Shelipova, la audierea de joi, la care a participat Reuters.

Kremlinul a declarat că nu are informații despre proces și că absența unei misiuni diplomatice în Ucraina îi limitează capacitatea de a oferi asistență juridică.

Văduva a declarat în fața instanței că a auzit împușcături de la distanță din curtea lor și că și-a strigat soțul în ziua în care a fost ucis.

„Am alergat la soțul meu, era deja mort. Împușcat în cap. Am țipat, am țipat atât de mult”, a spus ea.

Shelipova a declarat în fața instanței că nu s-ar opune dacă Șișimarin ar fi eliberat în Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri pentru a-i scoate pe „băieții noștri” din orașul-port Mariupol, o referire la sutele de soldați ucraineni care s-au predat Rusiei.

Procesul are loc în condițiile în care o mare parte din Ucraina este cuprinsă de soarta soldaților săi pe care speră că Rusia îi va preda în cadrul unui schimb. Unele voci din Rusia cer ca aceștia să fie judecați pentru crime.