Un robot care imită gesturile copiilor îi ajută pe dentiști să se specializeze în stomatologia pediatrică

sursă imagine: captură video Reuters
  • Un robot umanoid de dimensiunea unui copil poate imita simptomele medicale critice ale afecțiunilor dentare.
  • Acesta a fost realizat în Japonia și a fost conceput pentru a forma medicii în stomatologia pediatrică.
  • Robotul este capabil să simuleze semne ale unui copil care trece prin urgențe medicale, cum ar fi convulsii și insuficiență cardiacă.

Un robot umanoid de dimensiunea unui copil poate imita simptome medicale critice. Acesta a fost realizat în Japonia și a fost conceput pentru a instrui medicii în stomatologia pediatrică.

Codezvoltat de compania japoneză de robotică Tmsuk și de o școală locală de stomatologie, robotul, denumit Pedia_Roid, a fost conceput pentru a simula reacția unui copil atunci când primește un tratament dentar, inclusiv modificări ale stării sale medicale, conform The Nation.

Utilizând o tabletă programată cu diferite afecțiuni medicale, utilizatorul poate trimite semnale către cilindrii de aer instalați în articulațiile robotului pentru a-i mișca întregul corp, gura și limba, pentru a afișa reacții fizice și expresii faciale. Mai important, robotul este capabil să simuleze semne ale acestuia care trece prin urgențe medicale, cum ar fi convulsii și insuficiență cardiacă, permițând cursanților să dobândească experiență pentru a ști cum să gestioneze situații critice similare, a declarat un inginer Tmsuk.

Robotul a fost creat din lipsa de pregătire în stomatologia pediatrică

Directorul diviziei de inginerie de la Tmsuk, Yusuke Ishii, a declarat că robotul a fost dezvoltat din cauza lipsei de pregătire clinică în domeniul stomatologic pentru tratarea copiilor.

Este dificil să dobândești experiență în stomatologia pediatrică, deoarece nu există oportunități de a practica. În plus, există riscul ca copiii să se mute în mod sălbatic, deoarece în cazul copiilor, atunci când starea lor medicală se înrăutățește brusc, este greu pentru ei să exprime această situație. Așa că este necesar să ai experiența și cunoștințele necesare pentru a monitoriza și trata pacienții”, a declarat Ishii pentru Reuters.

În prezent, la un preț ridicat de aproximativ 25 de milioane de yeni japonezi (195.000 de dolari), Tmsuk speră să dezvolte în continuare robotul hiperrealist astfel încât persoanele din alte industrii de îngrijire a copiilor, cum ar fi pediatrii și profesorii din școlile primare, să îl poată folosi pentru a se antrena în alte situații de urgență.