Lungul drum spre aderarea la UE: Ucraina completează chestionarul pentru aderare la 71 de ani de la semnarea Tratatului de la Paris

sursă imagine: Reuters
  • Ucraina a completat astăzi, 18 aprilie, un chestionar care va constitui un punct de plecare pentru aderarea la UE.
  • Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul lui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev.
  • Astăzi sărbătorim cea de-a 71-a aniversare a semnării Tratatului de la Paris.

Ucraina a completat astăzi, 18 aprilie, un chestionar care va constitui un punct de plecare pentru ca UE să decidă cu privire la aderare, a declarat Ihor Zhovkva, șeful adjunct al biroului președintelui VolodImir ZeleIski, notează Reuters.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul lui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev, la 8 aprilie, promițând un start mai rapid al demersului Ucrainei de a deveni membră a UE după invazia Rusiei în țară.

Astăzi, pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană”, a declarat Zhovkva duminică seară la postul public de televiziune ucrainean.

Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare cu privire la respectarea de către Ucraina a criteriilor de aderare necesare, a adăugat el.

Ne așteptăm ca recomandarea … să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi de partea statelor membre ale UE”.

Lungul drum spre aderarea la UE

Zhovkva a adăugat că Ucraina se așteaptă să dobândească statutul de țară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în timpul unei reuniuni programate a Consiliului European.
Consiliul European urmează să se reunească pe 23-24 iunie, potrivit programului Consiliului de pe site-ul său.

În continuare, va trebui să începem negocierile de aderare. Iar după ce vom purta aceste discuții, putem vorbi deja despre aderarea deplină a Ucrainei la UE”, a declarat Zhovkva.

71 de ani de CECO

Astăzi sărbătorim cea de-a 71-a aniversare a semnării Tratatului de instituire a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO).
Scopul său a fost de a crea interdependență în ceea ce privește cărbunele și oțelul, astfel încât țările să nu-și mai poată mobiliza forțele armate fără ca alții să știe. Acest lucru a atenuat tensiunile de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Tratatul a fost semnat la Paris, la 18 aprilie 1951, de către liderii Belgiei, Franței, Germaniei, Italiei, Luxemburgului și Țărilor de Jos. Acesta a expirat la 23 iulie 2002.