- O încărcătură cu peste 71.000 de tone de porumb din Ucraina s-a finalizat joi în portul constănțean de la Marea Neagră.
- Ucraina, al patrulea mare exportator de cereale din lume, a fost nevoită să trimită transporturile cu trenul prin granița sa vestică.
- Comvex operează terminalul de cereale cu cea mai rapidă încărcare din Europa, care poate procesa până la 70.000 de tone pe zi.
O încărcătură cu peste 71.000 de tone de porumb din Ucraina s-a finalizat joi în portul din Constanța, notează Reuters. Aceasta reprezintă prima încărcătură de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, a declarat directorul operatorului portuar Comvex.
În condițiile în care porturile maritime ale Ucrainei sunt blocate de la începutul războiului, în urmă cu mai bine de două luni, al patrulea mare exportator de cereale din lume a fost nevoit să trimită transporturile cu trenul prin granița sa vestică sau prin micile sale porturi de pe Dunăre în România.
„Aceasta este prima navă Panamax (Panamax sau Neopanamax sunt termeni care desemnează limitele de mărime ale navelor care traversează Canalul Panama) cu porumb ucrainean care părăsește portul”, a declarat președintele Comvex, Viorel Panait, pentru Reuters.
„Sprijinirea exporturilor de cereale ucrainene înseamnă prevenirea unui val colosal de foamete la nivel mondial declanșat de blocarea porturilor ucrainene”, a declarat Panait.
Infrastuctura deficitară a portului din Constanța generează costuri suplimentare
Comvex operează terminalul de cereale cu cea mai rapidă încărcare din Europa, care poate procesa până la 70.000 de tone pe zi, precum și un terminal de manipulare a mineralelor, a precizat Panait, care este și președintele Asociației de Afaceri a Portului Constanța.
„Comparativ cu momentul inițial, când toată lumea căuta alternative, coridoarele de transport pentru aceste exporturi se conturează încet-încet”, a spus Panait.
Aproximativ 80.000 de tone de cereale ucrainene au fost trimise la Constanța până în prezent, iar alte 80.000 de tone au fost aprobate și sunt pe drum, a declarat marți managerul Portului Constanța.
România, membră a Uniunii Europene, are granițe la Marea Neagră, o importantă arteră de transport maritim pentru cereale și petrol, cu Bulgaria, Turcia, Georgia, Ucraina și Rusia.
Dar, mai sunt necesare mai multe lucrări la infrastructura de conectare a portului, a spus Panait.
„Infrastructura din jurul portului este o problemă pentru toate activitățile economice din România … accesul lent generează costuri suplimentare în aceste industrii.”