O nouă descoperire arheologică a fost făcută la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

sursă imagine: Reuters
  • O placă de piatră de la Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost redescoperită de către arheologi.
  • Piatra de 2,5 x 1,5 metri a fost expusă în timpul unor renovări recente la biserică.
  • Cercetătorii cred că ornamentele elaborate în formă de bucle indică faptul că aceasta a fost cândva fața decorată a unui altar.

O placă de piatră de la Sfântului Mormânt din Ierusalim a fost redescoperită, notează Reuters. Piatra de 2,5 x 1,5 metri s-a dovedit a fi mult mai prețioasă atunci când cealaltă parte a fost expusă în timpul unor renovări recente la biserică, locul tradițional al crucificării și înmormântării lui Iisus.

Cercetătorii cred că ornamentele elaborate în formă de bucle pe care le-au găsit pe partea mult timp ascunsă a plăcii indică faptul că aceasta a fost cândva fața decorată a unui altar mare medieval care a ocupat un loc de cinste cu secole în urmă într-unul dintre cele mai sfinte locuri ale creștinismului.

Nu se vede acum, dar inițial era încrustată cu bucăți de marmură prețioasă, bucăți de sticlă, bucăți de marmură mică, fină”, a declarat Amit Re’em, arheologul regional din Ierusalim al Autorității Israeliene pentru Antichități.

Tehnica folosită pentru decorare

Arheologii au identificat metoda unică de decorare ca fiind „Cosmatescă”, care combină arta clasică, bizantină și islamică timpurie, în care plăcile fin tăiate din marmură colorată sunt folosite pentru a umple gravurile circulare de pe piatră.

Altare decorate în mod similar au fost găsite în interiorul bisericilor din Roma care datează din secolele al XII-lea și al XIII-lea, au precizat cercetătorii.

Aceștia cred că relicva din Ierusalim corespunde cu descoperirile arheologice din trecut și cu relatările pelerinilor despre sfințirea bisericii de către cruciați și formarea altarului său principal în 1149.

Altarul a fost folosit de clerul catolic pentru a celebra slujba până când cruciații au părăsit Ierusalimul, a spus Re’em. Ulterior, a fost folosit de biserica ortodoxă greacă până când a fost deteriorat într-un incendiu în 1808, aruncat deoparte și uitat până la recentele renovări, a spus el.