Desenul redescoperit al lui Michelangelo, scos la licitație pentru 30 milioane de euro

sursă imagine: Reuters
  • Un desen realizat de Michelangelo va fi pus în vânzare luna viitoare de Christie’s și ar putea ajunge la 30 de milioane de euro.
  • Desenul a fost vândut în 1907 la Paris și prezentat ca fiind o lucrare a școlii lui Michelangelo.
  • Lucrarea a fost în mare parte uitată până în 2019, când un specialist a descoperit ca fiind opera lui Michelangelo.

Un desen realizat de Michelangelo, descoperit în 2019, va fi pus în vânzare luna viitoare de Christie’s și ar putea ajunge la 30 de milioane de euro (33 de milioane de dolari), a anunțat marți casa de licitații britanică, notează Reuters.

Desenul, una dintre puținele lucrări ale artistului italian renascentist aflate în mâini private, a fost vândut în 1907 la Paris și prezentat ca fiind o lucrare a școlii lui Michelangelo. A fost în mare parte uitat până în 2019, când un specialist al casei Christie’s l-a recunoscut ca fiind opera lui Michelangelo.

Desenul este considerat a fi una dintre primele lucrări ale artistului, de la sfârșitul secolului al XV-lea. Atribuirea desenului lui Michelangelo a fost confirmată ulterior de Paul Joannides, profesor emerit de istoria artei la Universitatea Cambridge, și de Musée du Louvre, potrivit Christie’s.

Ce reprezintă desenul

Lucrarea reproduce un bărbat tremurând reprezentat într-o frescă, „Baptism of the Neophytes” (Botezul neofitului), de Masaccio. În desen, alte două persoane stau lângă el.

Botezul Neofitelor este o frescă a lui Masaccio care face parte din decorul Capelei Brancacci, situată în Biserica Santa María del Carmine din Florența. Lucrarea, datată între 1425 și 1426 și cu dimensiunile de 255 x 162 cm, înfățișează o scenă din istoria Sfântului Petru în care apostolul botează niște noi creștini.

Cred că acest desen este una dintre cele mai interesante descoperiri făcute de mult timp în domeniul desenelor vechilor maeștri”, a declarat Stijn Alsteens, șeful internațional al departamentului Christie’s pentru desenele vechilor maeștri, citat de Reuters.

Lucrarea a fost desemnată ca fiind o comoară națională franceză, ceea ce a împiedicat exportul, dar guvernul francez a eliminat recent această desemnare, permițând ca desenul să fie oferit colecționarilor din întreaga lume, a declarat Christie’s.