Curtea Supremă a Statelor Unite a votat pentru anularea dreptului la avort, potrivit draftului de opinie majoritară

Protestatari reacționează în fața Curții Supreme a SUA, 2 mai 2022/ Sursă imagine: REUTERS
  • Curtea Supremă a Statelor Unite ar putea vota pentru anularea deciziei Roe vs. Wade.
  • Decizia Roe vs. Wade a legalizat avortul la nivel național.
  • Draftul, publicat de Politico, arată o respingere totală și fără menajamente a deciziei din 1973.

Curtea Supremă a Statelor Unite a votat pentru anularea deciziei Roe vs. Wade, care a legalizat avortul la nivel național, potrivit draftului de opinie majoritară publicat luni de Politico.

Scurgerea de informații fără precedent de la Curtea Supremă cu majoritate conservatoare a provocat și un val de șoc în Statele Unite, nu în ultimul rând pentru că instanța se mândrește cu păstrarea secretului deliberărilor sale interne, iar scurgerile de informații sunt extrem de neobișnuite, notează Reuters.

Paginile draftului arată o respingere totală și fără menajamente a deciziei din 1973, care a garantat protecția constituțională federală a dreptului la avort.

„Roe a fost în mod evident greșit de la început”, scris Samuel Alito, judecător asociat al Curții Supreme a Statelor Unite.

Ce înseamnă decizia Roe vs. Wade

Roe vs. Wade (1973) a fost o decizie de referință a Curții Supreme a Statelor Unite, în care Curtea a decis să protejeze libertatea unei femei însărcinate de a alege să facă avort fără restricții guvernamentale. Decizia a anulat numeroase legi federale și statale americane privind avortul.

Roe a alimentat o dezbatere în curs de desfășurare privind avortul în Statele Unite cu privire la întrebarea dacă sau în ce măsură avortul ar trebui să fie legal, cine ar trebui să decidă legalitatea avortului și care ar trebui să fie rolul opiniilor morale și religioase în sfera politică. De asemenea, a modelat dezbaterea privind metodele pe care Curtea Supremă ar trebui să le folosească în cadrul deciziilor constituționale.

Hotărârea Curții nu va fi definitivă până când nu va fi publicată.

Fiecare stat ar putea să hotărască asupra deptului la avort

Impactul imediat al hotărârii, așa cum a fost redactată în februarie, ar fi acela de a pune capăt unei garanții de jumătate de secol de protecție constituțională federală a dreptului la avort și de a permite fiecărui stat să decidă dacă să restricționeze sau să interzică avortul, notează Politico.

„Avortul prezintă o întrebare morală profundă. Constituția nu le interzice cetățenilor fiecărui stat să reglementeze sau să interzică avortul”, a declarat Alito, potrivit documentului care a făcut obiectul unei scurgeri de informații.

Reacțiile de la apariția publică a draftului

Această decizie este un atac direct la adresa demnității, drepturilor și vieții femeilor, ca să nu mai vorbim de decenii de legislație consacrată”, a declarat fostul secretar de stat american Hilary Clinton.

Într-o postare pe Twitter, Neal Katyal, un avocat care pledează în mod regulat în fața instanței, a declarat că, dacă raportul este corect, ar fi „prima scurgere majoră de informații de la Curtea Supremă din toate timpurile”.

Senatorul republican Josh Hawley a declarat, fără dovezi, că scurgerea de informații provine probabil de la un liberal din interiorul Curții.

Activiști anti-avort și susținători ai dreptului la avort au ieșit marți pe străzile din Washington după ce s-a aflat că Curtea Supremă a SUA ar putea anula hotărârea Roe vs Wade din 1973, care a legalizat avortul.