Când pensula e mai puternică decât pușca: Arta stradală din Ucraina

Sursă imagine: Reuters
  • Un artist stradal luptă împotriva invaziei rusești cu o pensulă, creând picturi murale care speră să ofere un scurt antidot la război în Harkov, Ucraina.
  • Artistul pictează doar în gri, negru și alb.
  • El își schițează picturile murale pe cartoane în atelierul său înainte de a pleca să creeze lucrările la scară mare.

Gamlet Zinkivskiy, un artist stradal, luptă împotriva invaziei rusești cu o pensulă, creând picturi murale care speră să ridice moralul și să ofere un scurt antidot la război în Harkov, Ucraina.

Cel mai cunoscut artist stradal al Harkov-ului spune că lucrările sale sunt apolitice. Dar una dintre ele, pe placaj, care a sigilat intrarea într-o clădire municipală distrusă de focoasele rusești, spune altceva.

Pictura de trei metri înălțime, reprezentând o butelie de benzină și sticle cu cârpe îndesate în gât, comemorează bombele cu benzină fabricate de civili pentru a ajuta la contracararea atacurilor Rusiei asupra Harkovului și Kievului în februarie.

Titlul picturii murale, inscripționat cu litere chirilice îndrăznețe, este „Ospitalitate din iad”.

„Da, aveți dreptate”, a râs Zinkivskiy, cu capul ras, când un reporter a subliniat natura politică a lucrării, în timp ce stăteau recent în bucătăria cu gresie albă a apartamentului său din Harkov.

„Soldații ruși chiar credeau că, în Harkov și Kiev, oamenii îi vor întâmpina cu flori”, și-a amintit el. „Dar (ei) i-au întâmpinat pe ruși cu cocteiluri Molotov”.

Zinkivskiy, care își câștigă existența vânzându-și arta de atelier, pictează doar în gri, negru și alb.

El își schițează picturile murale pe cartoane în atelierul său înainte de a pleca să creeze lucrările la scară mare. Unele prezintă doar cuvinte în ucraineană, inclusiv „Time Hears Us” (Timpul ne aude), mâzgălit cu litere mari și negre pe ceea ce a fost un perete interior al unei clădiri expuse atunci când obuzele rusești au demolat fațada.