Campania lui Macron construită pe război și schimbarea la față a lui Le Pen

SURSĂ IMAGINE: Reuters
  • Sondajele arată cum campania lui Marine Le Pen a luat amploare înainte de primul tur de scrutin de duminică.
  • Macron este în continuare în frunte în sondajele de opinie, dar Le Pen a redus diferența.
  • Care au fost abordările lor în această campanie electorală.

Candidata de extremă-dreapta la președinția Franței, Marine Le Pen, a promis joi că va fi mai dură cu piețele financiare, dar a declarat că programul său economic este „serios”, în timp ce sondajele arată cum campania sa a luat amploare înainte de primul tur de scrutin de duminică, notează Reuters.

Macron este în continuare în frunte în sondajele de opinie, dar Le Pen a redus diferența, iar un sondaj de luni a plasat victoria sa în marja de eroare, neliniștind investitorii.

Sondajele de opinie prevestesc în continuare o victorie a lui Macron, Le Pen fiind în urma președintelui cu o medie de 8 puncte procentuale în intențiile de vot în turul al doilea, potrivit sondajului de opinie POLITICO.

Macron, acuzat că și-a construit campania pe scheletul războiului

În condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a monopolizat dezbaterea publică din Franța în ultima lună, cursa lui Macron pentru realegere părea de neoprit. Președintele a ieșit în evidență față de rivalii săi ca fiind singurul candidat cu abilități în domeniul afacerilor externe și cu experiența necesară pentru a conduce țara prin criza actuală.

Dar există un lucru pe care Macron nu l-a făcut suficient: campania electorală propriu-zisă. Președintele abia a intrat în campanie a fost acuzat că s-a folosit de războiul din Ucraina pentru a evita să se confrunte cu candidații săi rivali, refuzând să ia parte la dezbaterile televizate tradiționale.

Campania de proximitate a lui Le Pen

Revenirea lui Le Pen ar putea fi cauzată și de schimbarea de scenariu față de campania din 2017.

În timp ce Macron era ocupat să discute cu președintele rus Vladimir Putin și să se întâlnească cu liderii mondiali, Le Pen și-a continuat campania în La France profonde (Franța profundă), notează Politico. Ea a insistat asupra problemelor din viața de zi cu zi, cum ar fi prețul combustibilului și puterea de cumpărare a oamenilor.

În același timp, ea a evitat să se împotmolească într-o dezbatere despre războiul din Ucraina, care ar fi putut să o pună pe picior greșit, având în vedere legăturile sale de lungă durată cu Putin.