- Liviu Turcu: Există o mai mare probabilitate ca Joe Biden să devină noul președinte al Statelor Unite, dar e încă o cale lungă și pot fi foarte multe surprize
- Liviu Turcu: Afirmația lui Biden ca va fi președintele tuturor americanilor exprimă doar dorința de a calma eventualele reacții ale admiratorilor lui Trump care riscă să devină radicale, în stradă
- Liviu Turcu: Din punct de vedere al României, ceea ce se întâmplă în SUA nu modifică fundamental raporturile României ca stat cu statul american
- Nicușor Dan: Metroul de suprafață în București va fi gata la final de mandat, avem bani
- Nicușor Dan: Închiderea piețelor e o decizie justificată într-o bună măsură, e greu să gestionezi 10.000 de piețe la nivel național
Despre America și alegerile ai încă nefinalizate și despre un București condus de două săptămâni de un matematician, marți seara la Marius Tucă Show.
Liviu Turcu, un fost ofițer în cadrul DIE în perioada comunistă, în prezent analist în relații internaționale care trăiește în SUA de 32 de ani, vorbește despre experiența cu serviciile de informații românești în anii de după revoluția din 1989, dar și despre situația din SUA, despre criza de peste ocean, de unde a pornit și care este stadiul actual.
”Eram un outsider al sistemului, nu am fost militar, am venit din mediul academic, percepția mea în desfășurare muncii de informații a purtat pecetea acestei origini academice.”
Întrebat despre colaborarea dintre SIE și serviciile americane, Liviu Turcu răspunde diplomat că este retras din câmpul muncii informative, dar știe că ar fi o colaborare foarte bună.
Liviu Turcu nu a vrut să vorbească despre Traian Băsescu.
”În ce-l privește pe Băsescu, n-aș vrea să încep o conversație prea detaliată, dar trecutul său a reprezentat un mare handicap. Însă datorită stilului personal al președintelui de a se raporta la asta, a dorit cu tot dinadinsul să pună șaua pe cei care au putut să-i ridice probleme. A avut de tras și în sens pozitiv și în sens negativ.
Marius Tucă: Șțiai că a fost colaborator?
Liviu Turcu: Nu te astâmperi?”
În ceea ce privește America, Liviu Turcu explică istoria crizei de peste ocean.
America este într-o criză latentă de 30 de ani, când a apărut globalizarea
”Liviu Turcu: America este într-o criză care își are originea în urmă cu cel puțin 30 de ani, când globalizarea a început să își facă prezența, o criză latentă, care însă treptat, treptat, a devenit tot mai acută.
Și care a intrat într-o nouă fază în 2016, când a fost o mare surpriză pentru establishmentul și publicul american să constatate că un personaj venit din afara sistemului politic tradițional, cu două slogaruri electorale cu schepsis a reușit surprinzător să devină președinte.
Primul slogan – America first – să punem America înainte de toate în plan domestic și internațional și al doilea slogan – Să asanăm mlaștina politică a Washingtonului.
Cele două sloganuri aveau însă un sens mai profund, care se pare că a scăpat și celor care în general știu ce se întâmplă în sistemul politic american. După patru ani, în 2020, am asistat la o nouă fază a crizei, care e în plină desfășurare, nu s-a încheiat.
Detaliile de ordin electoral care încă apar pe ecrane demonstrează că problemele care au creat masa enormă de peste 70 de milioane de votanți care îl susțin pe Trump are cauze mult mai adânci, care dacă nu sunt rezolvate vor pune America într-o postură și mai dificilă, atât intern cât și internațional.
Ceea ce este însă demn de remarcat, în afara aparențelor, este faptul că cei doi candidați au atras probabil cel mai mare număr de votanți din istoria alegerilor americane, nu atât la nivelul calităților sau lipsurilor pe care fiecare dintre candidați le avea ca persoană. Ei au devenit un simbol față de care America s-a raportat și a dezvăluit falia, fractura profundă a Americii în momentul de față. Două lumi paralele multă vreme au intrat într-o coliziune publică directă, care este radicalizată, nelăsând nicio speranță pentru viitorul apropiat. Nu există dialog, fiecare dintre părți nu ascultă decât ceea ce o interesează, nu este dispusă să stea la masă cu partea adversă, și acest lucru e în detrimentul general și nu va face decât să agraveze situația.
Există o mai mare probabilitate ca Joe Biden să devină noul președinte al Statelor Unite, dar e încă o cale lungă și pot fi foarte multe surprize.
”Marius Tucă: Partida e jucată?
Liviu Turcu: Îi îndemn pe telespectatori să fie mai prudenți în legătură cu rezultatul. Sigur, există o mai mare probabilitate ca Joe Biden să devină noul președinte al Statelor Unite, dar în același timp, pentru cei care cunosc mecanismul tehnic, politic, care urmează să valideze acest rezultat, e încă o cale lungă și pot fi foarte multe surprize.
Dincolo de euforia susținătorilor Partidului Democrat, care e firească, să nu se uite că victoria aceasta i-a surprins chiar și pe ei, că nu s-au așteptat ca după patru ani în care actualul președinte a făcut obiectul unor critici supervehemente, fiind luat la bani mărunți, va mai putea să adune atâția votanți în favoarea lui. Încă o dovadă că vorbim aici de două falii foarte puternice ale socității americane care trăiesc în mentaluri și în lumi complet diferite.”
Liviu Turcu spune că personal nu are un parti-pris, vrea să înțeleagă ce stă în spatele acestei bătălii. ”Aceste batalii sunt pe mărimea importanței scenei pe care se desfășoară, impactul internațional e foarte puternic și va obliga reașezarea ordinii mondiale într-o nouă configurație, vom vorbi mai curând de multipluralism, cine nu e cu noi, e împotriva noastră.
Trebuie să se facă deosebire între această vânzoleala a mass-mediei, care are un parti pris, nu trebuie criticată pentru ce face, dar ar trebui să se stie de ce face ce face, Ea e de partea establishementului.”
Liviu Turcu spune că cei 70 de milioane de votanți ai lui Trump i-au amintit de situația în care a fost România când a candidat Vadim Tudor împotriva lui Ion Iliescu. ”Ce eforturi, ce mobilizare, inexplicabile între stânga și dreapta politică românească.”
Trebuie menționat că America e un continent și dacă vă uitați pe harta politică, domină Partidul Democrat pe malurile oceanelor. Partidul Democrat a evoluat politic, mental și ideologic. America tradițională aminteșlte de sec XIX-XX. În sistemult federal a existat o anumită izolare. Această categorie și-a putut păstra un model existențial.
Nativii din Arizona sunt pro-Trump. Ceea ce a dus la schimbarea aparentă și spectaculoasă a culorii politice pentru democrați a fost imigrarea a 2 milioane de oameni veniți din alte regiuni să lucreze în high-tech, spune Liviu Turcu, care locuiește în Arizona.
În opnia da, situația va continua să se deterioreze. ”Presupun că Biden și Partidul Democrat reușesc să câștige, probabil să se pornească la rezolvarea problemelor care reprezintă miezul detașării celot 70 milioane de votanți ai lui Trump.”
Afirmația disperată a lui Biden că va încerca să fie președintele tuturor americanilor e o iluzie
”Liviu Turcu: Problemele sunt atât de importante și de serioase, încât afirmația disperată, e strategică, a lui Biden că va încerca să fie președintele tuturor americanilor, adică inclusiv să-i reprezinte pe cei 70 de milioane de votanți ai lui Trump, e o iluzie. La judecata rece, această afrmație exprimă doar dorința de a calma eventualele reacții radicale ale celor 71 de milioane, e suficient ca doar câteva zeci de mii, sute de mii să devină radicale în stradă și atunci nu mai e nevoie să spun ce urmează.”
Turcu subliniază că a urmărit foarte serios campania electorală și a constatat că poziția președintelui american a fost mereu hiperbolizata, pentru simplul fapt că atunci când e vorba de proiecte majore, cheia, pâinea și cuțitul sunt la Congresul SUA, el decide alocarea resurselor.”
Raporturile României ca stat cu statul american nu se modifică fundamental
”Marius Tucă: Pentru România, Biden sau Trump și care ar fi implicațiile?
Liviu Turcu: Din punct de vedere al României, ceea ce se întâmplă în SUA sub sistemul electoral, nu modifică fundamental raporturile României ca stat cu statul american.”
Biden are șansa numărul 1 de a deveni președintele SUA, dar cu o victorie atât de strânsă are mâinile legate
”Marius Tucă: Cât crezi că va mai dura criza desemnării președintelui american și cum crezi că se va termina?
Liviu Turcu: Nici măcar liderii celor două facțiuni nu au cea mai mică ideea cum se va termina criza, pentru că acest culoar pe care se merge e plin de capcane. Din punct de vedere juridic a prevedea ce se va întâmpla e un pariu, un om serios nu îl va face. Biden are șansa numărul 1 de a deveni președintele SUA, dar cu o victorie atât de strânsă are mâinile legate pentru a putea deveni un adevărat reprezentant al poporului american și al celor 71 de milioane de suporteri ai lui Trump.”
În partea doua a emisiunii am lăsat America în urmă și am revenit la oile noastre. Din București. Cu primarul Bucureștiului, Nicușor Dan.
Acesta, întrebat direct de Marius Tucă dacă se înscrie în PNL, spune că nu crede că se va întâmpla asta în viitorul apropiat.
Închiderea piețelor e justificată într-o bună măsură
”Marius Tucă: Cum ați privit închiderea piețelor în spații închise?
Nicușor Dan: E o decizie justificată într-o bună măsură, pentru că e greu să gestionezi 30-40 de piețe în București, 10.000 de piețe, e foarte greu să impui măsuri punctuale cu circuite și să le și urmărești. E o decizie dificilă, compensată de voința pe care o avem de a duce toată activitatea care se desfășura în interior, să o ducem în exterior. M-am întâlnit cu șeful DSV să vedem dacă sunt probleme de ordin legal pentru a face acest transfer. O să rezolvăm, astfel încât, dacă nu weekendul acesta, weekendul viitor să avem același număr de tarabe în exterior câte erau în interior.”
Nicușor Dan: Eu tre sa respect legea autorităților superioare și să fac ce trebuie ca țăranii să-și vândă marfa
Marius Tucă i-a amintit lui Nicușor Dan că Primăria din Marsillia a dat în judecată Guvernul Franței pentru că a închis piețele și a câștigat. Replica noului primar a fost: ”Dacă aș da în judecată ar dura 2-3 luni.”
”Bucureștenii au niște nevoi care vor fi satisfăcute în acest weekend. Există în București piețe volante și oamenii vând acolo de 3-4 ani și iarna.”
Problema de care e întrebat cel mai des când o rezolvă este apa caldă și căldura din Capitală. Nicușor strânge bani de la UE și Guvern să aducă căldura în casele bucureștenilor. Dar mai durează.
”Am avut o campanie electorală onestă și am spus că în această iarnă vom avea sute de avarii, m-am asigurat ca intervențiile vor fi cât mai rapide și că vom avea o comunicare cinstită cu bucureștenii.”
Și clădirile din patrimoniu este un capitol în agenda lui Nicușor Dan. ”În orice oraș civilizat, clădirile din zona istorică reprezintă o piață sunt oameni și firme care își doresc să locuiască acolo. Noi ca societate am distrus o piață, ca să investești trebuie să ai garanția că zona va rămâne așa în următorii 50 de ani, fără blocuri construite. Noi avem reguli, dar sunt încălcate.”
Primarul Capitalei e de părere că Guvernul se bazează pe analiza unor specialiști pe care el nu îi contestă, atunci când vorbim de închiderea teatrelor.
”Există foarte multe zone sociale cu risc epidemiologic, eu nu am competența să le analizez, atâta timp cât echipa națională de specialiști spun că exista un risc în teatre, eu trebuie să execut.”
Nicușor Dan a mărturisit că în câteva zile va fi gata harta privind situația desfășurării geografice pe raza Bucureștiului și a întregii Românii a persoanelor care sunt infectate.
Metroul de suprafață, gata la final de mandat, avem bani
”Nicușor Dan: Pe trafic suntem într-o conjuctură fericită, pentru că începe și exercițiul financiar 2021-2027 european și urmare a Coronavirusului, există și acest fond de relansare, vom avea bani. Proiectul meu de suflet este metroul de suprafață pentru că avem o linie CFR în jurul Bucureștiului, avem niște gări interioare. Am desenat deja niște rute, astfel încât oamenii care vin din afara Bucureștiului și își lasă mașina la intrare în Capitală, vor ajunge mai repede cu acest metrou de suprafață în Pipera, la Gara de Nord, la AFI Cotroceni, la Gara Obor/ Metroul de suprafață plus cele 15 parcări pentru care avem finanțare, trebuie doar să începem să facem proiectele, reduce foarte mult presiunea pe trafic.
Noi am avut o inițiativă care a fost bună la nivelul anilor 2000, când a început să fie implementată, era o primă tehnologie. Sistemul acesta nu mai e valabil acum. Tehnologia de acum e cu camere care numără, estimează și dă verde în funcție de câte mașini așteaptă. Avem o conjunctură fericită cu rețeaua de date Netcity care e bună pentru noi. Asta e ceva ce putem face în doi ani de acum înainte.
Metroul de suprafață aș zice că e gata la sfârșit de mandat. Sunt anumite porțiuni pe care avem linia, dar nu mai avem șina.
Avem o oportunitate foarte mare cu rețeaua de tramvaie. Multe orașe și-ar dori să aibă rețeaua pe care noi o avem, dar ei nu mai au spațiu acum să o construiască. Trebuie să o modernizăm și din nou avem bani, avem și bani să cumpărăm tramvaie noi.
Pe autobuze și troleibuze trebuie să le dăm linie unică și aici intrăm în una dintre problemele cele mai sensibile, parcările legale de pe prima bandă. Pentru oamenii aceia trebuie să găsim soluție alternativă.”
Am promis că ajut instituțiile culturale independente, vom discuta în prima ședință de Consiliu
”Marius Tucă: Ce veți face cu teatrele din București?
Nicușor Dan: Avem niște teatre pe care le menținem în subordine, sunt subvenționate, dar avem o zonă foarte interesantă, o întreagă zonă culturală independentă, care are o secțiune de teatru, dans, artele spectacolului care nu a fost niciodată finanțată. Actorii au beneficiat și ei de ajutor de urgență, problema este cu instituțiile care nu au beneficiat de acest ajutor și promisiunea mea a fost de ajutor și probabil că o s-o rezolvăm în prima ședință de Consiliu.”
Nicușor Dan amintește de primele cerințe ale oamenilor de afaceri: să nu-și mai piardă timpul în trafic și pe la diverse instituții cu acte.
”Primăria generează servicii de un miliard de euro, aceste servicii dacă sunt licitate corect, generează la rândul lor o piață. Niciodată nu a existat un dialog între ce produce școala și ce așteaptă mediul de afaceri. Și partenerul acestui dialog, interfața care a lipsit din discuția asta a fost Primăria Capitalei și vrem să rezolvăm acest lucru.”
Partenerii noștri