- Lavinia Betea: Biroul Elenei Ceaușescu era singurul birou unde nu exista portretul oficial al lui Nicolae Ceaușescu. Ea respectase opinia lui Maurer, care spusese în ’65 să nu mai punem portrete pentru că Gheorghiu-Dej umpluse lumea cu portretele lui oficiale.
- Lavinia Betea: Elena Ceaușescu nu se dezbărase de obiceiurile pe care le văzuse ea în tinerețe. Ea a fost o perioadă sluijnică. A fost o chestiune pe care ea ascuns-o, că nu cadra cu revoluția. Și mama ei fusese slujnică într-o casă boierească. Și foarte des trecea la limbajul și comportamentele pe care le aveau arendașii, boierașii, micile cucoane.
- Lavinia Betea: Altă practică a ei era, ca și în cazul Reginei Elisabeta a II-a, nimeni nu putea să o atingă. Nici când venea dimineatța la sediu nu accepta să i se întindă mâna de către ofițerul aghiotant sau de către funcționarul de la cabinetul ei, care o aștepta în capul scărilor în fiecare dimineață.
Sâmbătă, 22 mai, prof.univ.dr. Lavinia Betea, autoarea volumului „Ultimul an din viața Elenei Ceaușescu. Agenda Tovarășei în 1989”, a intrat sub tirul întrebărilor și curiozității publicistului Ion Cristoiu.
Cum a descoperit agenda Elenei Ceaușescu din 1989? De ce a dorit să scrie această carte? A condus Elena Ceaușescu România înainte de Revoluție? Cum se comporta Elena Ceaușescu cu subordonații? Care erau obiceiurile soților Ceaușescu? De ce a ales-o pe Poliana Cristescu să-i fie noră și ce s-a întâmplat la căsătoria acesteia cu Nicu Ceaușescu?
Sunt doar câteva din întrebările la care a răspuns invitata lui Ion Cristoiu, la Aleph News.
Partenerii noștri