- Ilie Schipor: Eu am găsit foarte multe dosare în arhivele unde sunt păstrate documentele legate de al doilea Război Mondial, dar erau câteva dosare mai aparte, câteva personalități, inclusiv lotul Antonescu. S-a făcut un demers oficial, din partea Ambasadei. Mi-au dat să văd două tipuri de dosare din lotul Antonescu.
- Ilie Schipor: Noi aveam documente foarte multe despre ceea ce s-a întâmplat la noi legat de Tezaur, dar nu aveam de acolo. Și acest lucru a folosit foarte mult ca să se pună pe piață în secolul care a trecut enunțuri care nu aveau în spate documente.
- Ilie Schipor: Din 1923 începe să se ciugulească din tezaurul bancar al României. În ianuarie 1925 mai exista neafectat circa o treime din aurul nostru. Dacă e să vorbim în tone, 31-32 de tone de aur, în monede și această ultimă cantitate, nefolosită până atunci, se varsă la Banca Poporului de la Moscova pentru a-i mări capitalul.
Sâmbătă, 26 iunie, col.dr. Ilie Schipor, fost consilier la Ambasada României la Moscova și autorul volumului Destinul Tezaurului României- argumente din arhivele ruse, a intrat sub tirul întrebărilor și curiozității publicistului Ion Cristoiu.
Cine este col.dr. Ilie Schipor? Cum a ajuns să cerceteze în arhivele ruse? Ce a descoperit în aceste arhive? Care este povestea Tezaurului României? Ce am recuperat și ce a rămas la ruși din acest tezaur? Mai putem recupera ceva? Care este misiunea comisiei mixte româno-ruse special înființată pentru tezaur?
Partenerii noștri