Vestea bună e că avem mai mulți bani cash ca niciodată. Vestea proastă e că îi avem noi, cu toții, împreună. Dacă ești căsătorit, știi mai bine ce înseamnă banul la comun și cât din el mai e al tău.
Ideea e că banul cash din economia românească a ajuns la un maxim istoric. În ultimul an, am pompat 10 miliarde RON bani gheață. 8,5% din PIB e numerar.
Deci, întrebarea chelnerului – “Cash sau card?” – este, în continuare, inutilă. Cash, frate, bineînțeles!!! Tu mă iei la mișto?
Doar că, vezi tu, deși crezi că portofelul în formă de cub te face boss, de fapt, te dă de gol că ești prea vechi, prea ca la țară.
Doar noi, ăștia din est, mai suntem așa fierți pe cash: România, Bulgaria, Ucraina. În Norvegia, de exemplu, doar 3% mai știu cum arată banii.
Numeraru’ favorizează înmulțirea tâmplarilor. Adică ăia care-ți dau la tâmplă să-ți ia banii.
Acum, eu nu te încurajez nici să ai mult prea mare încredere în bănci. Dacă nu prea vezi bine de aproape, adică scrisul mic de prin contracte, mai bine apelezi la cămătari. Ăia îți taie numai o ureche. Nu-i nimic. Rămâi cu una. Van Gogh era ditamai pictorul și nu se mai văita atâta.
Oricum, când vine vorba de bani, am mai mare încredere în oricine altcineva decât în mine. I-aș da oricui să-mi țină o mie de euro, numai să nu-i țin eu. În viața mea n-am cheltuit un leu. Pe ceva util.
Care-i faza? S-ar putea să fii ca mine. Că sunt de la BNR, că sunt de la ZF, experții observă că nici nu s-a dus de tot pandemia că românul a și început să scoată tot de la ciorap.
Aruncăm banii ca nebunii pe tot ce n-am avut cât am stat închiși în case: pe vacanțe, pe mașini, pe haine, pe la restaurante. Iar asta nu e bine. De ce? Adevărul e că nu știm nici să economisim și, cu atât mai puțin, să investim.
România este pe ultimul loc în Europa la educație financiară.
România este țara în care nici măcar Ministrul Finanțelor nu știe cât e inflația. Mai nou, nu știe nici măcar cât e salariul minim net.
Așa că, poți să faci și tu un calcul…
Partenerii noștri